Toitumise ABC

18.11.2015 Martin V
Postitatud kategoorias: Kaalust alla

Toitumise ABC

Kas sinu päevarütm võimaldab tervislikku toitumist?

Millele toitumise korraldamise juures kõige rohkem tähelepanu pöörata?

Mida silmas pidada? Kuidas jõuda toimiva tervisliku toitumiseni?

Räägime selles postituses tavapärastest vigadest, mida tehakse ja võimalustest, kuidas oma toitumist edasi arendada.

Toitumise korraldamise suurimad kitsaskohad on:

          -Valel ajal söömine - tihti on hommik ja õhtu omavahel vahetusse läinud.

          -Süüakse ajapuudusel seda, mida parasjagu kiirelt käepärast võtta on.

          -Süüakse liiga palju, nii ühe korraga kui päevas kokku.

          -Jäetakse mõni makrotoitainete grupp oma toitumissedelist välja või on gruppidevaheline tasakaal paigast nihkunud.

 

Kui alustame klientidega juttu hommikusöögi tähtsusest, tuleb pea alati välja, et inimestele ei ole hommikusöögi suur tähtsus võõras. Seejärel kuuleb siiski liiga tihti: "Mul ei ole hommikul kõht tühi! Mul ei lähe lihtsalt hommikul mitte midagi alla! mul ei ole aega hommikul süüa!”

Sageli on täiendav pooltund und kinni laiskuses, kuid tihti on mure seotud meie 24-tunni rütmiga, mille ohvriks hommikusöök satub. Hommikune söögikord on tegelikkuses päeva tähtsaim, see käivitab meie päeva, meie ainevahetuse ja tagab ühtlase energivarustatuse.

Lõuna juures on ohuks kiire ja tihe päevakava. Tehakse juhuslik ja kiireim valik, mis ei käi tavaliselt käsikäes tervisliku ja inimese kehale sobiliku toiduvalikuga. Läbi mõtlemata suvaline sööklalõuna tähendab tihti nii vales koguses kui proportsioonis toidukorda, mille puhul on peamiselt majanduslikku kasu silmas peetud. Lõunat pakkuvad toidukohad teavad, et inimestele loeb hind. Soovides pakkuda päevapraadi soodsalt, jäävad kvaliteetne tooraine ja toiduvalmistamise meetodid tagaplaanile.

See tähendab, et sinu lõunasöögis on tihti korraga esindatud kõik neli tööstusliku toidu tugisammast: suhkur, halvad rasvad, rafineeritud jahu ja sool.

Tempokas päev saab õhtusse ja inimene jõuab koju - aeg iseenda jaoks. On tavaline, et ajal, mil keha hakkab tasapisi juba vabastama hormoone, mis valmistavad organismi ette magamaminekuks, söövad inimesed sisse oma päeva kõige toekama toidukorra. Veel parem, kui saaks ühe õlle- või veiniklaasi ka söögi kõrvale. Päris tihti saab ühest õllest ka kaks ja klaasist veinist pool pudelit. Meie elumudel loob selliseks käitumiseks soodsad tingimused, sest pärast päevast pingutust vajame lõdvestust. Tegelikult veres olev alkohol takistab magamisel kasvuhormooni eritumist, põhjustades selle, et hommikuks ei puhata välja.

 

Energiat täis õhtune toidukord on väga halb kolmel põhjusel:

       -Toitu ei seedita enne magamaminekut ära. 

       -Tekib süsteemne vastuolu - öösel väheneb energiakulu meie kehas miinimumini, kuna tugevat söögikorda seedib keha 8-12 tundi,         siis hommikul näljatunnet pole. 

       -Kui söögikorra ja magamamineku vahele jääb liiga lühike aeg, kahjustab see unekvaliteeti ja kogust, mis võimendab kogu protsessi negatiivsust veelgi.

Kui toitumist ei arutata läbi asjatundjaga või ei arvutata välja päevast kalorivajadust, süüakse reeglina rohkem kui vaja. Suur osa on siin näksimisharjumusel ja joogikaloritel, lisaks eelmainitud päevapakkumised, tänu millele süüakse seda, mida ette antakse ning veel terve hulk tegureid.

Tegelikult lõikaks paljud söömisest suurt kasu. Inimesed on reeglina šokeeritud, kui kuulevad, kui väikese toidukogusega meie keha mitte ainult hakkama ei saa, vaid kui vähe toitu on vaja inimese keha efektiivseks toimimiseks. Vähemusse jäävad kindlasti need, kes lliga vähe söövad. 

On vaieldav, kas riiklikult soovitatav makrotoitainete vahekord on just kõige õigem, kuid neid soovitusi järgides on kõik siiski üsna hästi. Väga paljud inimesed vajuvad kas mõnede spetsiifiliste dieetide või maailmavaadete järgimise või siis lihtsalt valede toitumisharjumiste tõttu äärmustesse, mis pikema aja jooksul võivad viia tervisehädadeni.

Kohandame oma toitumise ümbritsevast keskkonnast ja päevakavast lähtuvalt. Meid mõjutavad mitmed negatiivsed tegurid, nagu näiteks halb reklaam, kodu lähedal asuvad poed ja kiirtoidukohad. Ilma teadliku tegevuse, planeerimise ja oma aja panustamiseta on võimatu saavutada tarka toitumise taset.

Kõigepealt vajate kas spetsialistide abi, ei jätaks siinkohal välja pakkumata meid ;) või peate ise saama teadlikuks oma toitumistegevusest. Nii sellest, mis on valesti kui ka sellest, millised oleks positiivsed harjumused, mida järgides saaks astuda samme õiges suunas.

 

Mida silmas pidada oma toitumise korraldamisel:

       -Alustage päeva korraliku hommikusöögiga.

       -Valige lõunasöök oma teadliku soovi järgi. Ilmselt parim võimalus on toit kodust tööle kaasa võtta. Kui see pole võimalik, üritage teha toidukohas valikud toidu koostist, mitte hinda arvestades. Paluge sööklatädil toitu taldrikule tõsta õiges vahekorras.

       -Õhtul sööge vähe süsivesikuid ja ärge kogustega liialdage.

       -Sööge rohkem valgurikkaid toite.

       -Jooge vett, organism tänab teid selle eest. Soovituslikult vahetage muud joogiharjumused vee vastu välja - eriti koola, energiajook ja õlu.

       -Üritage süüa iga päev samadel kellaaegadel, nii soodustate oma organismi stabiilset talitlust. Kui nädalavahetusel ärkate hiljem, proovige hoida söögikordadel sama ajalist vahet mis argipäevadel.

       -Vältige jookidest tulenevaid tühje kaloreid. Olge kriitilised kõigi vabrikust tulevate jookide suhtes, ka väga paljude mahlade, mille valmistamismeetod ja tooraine äratavad kahtlust.

       -Suhkur, sool, rafineeritud jahu ja tööstuslikud rasvad ning nende tarbimine või liigtarbimine on seotud terviseriskidega. Need neli mitte ainult ei tee teid paksuks, vaid põhjustavad kehas põletikku ja tasakaalutust, kuna organism ei ole kohastunud neid aineid efektiivselt töötlema.

       -Õppige lugema toodete etikette. Sarnaste toodete, näiteks kohupiimade või juustude erinevus võib olla väga suur. Leia endale kõige paremini sobivad toiduained ning tarvita neid regulaarselt.

       -Ära arva pimesi, et kõik jogurtid, kohupiimad ja muud maitsega piimatooted on tervislikud. Tavaliselt on neisse 100ml kohta lisatud 10-15 grammi suhkruid.

       -Light viitab rasva vähendamisele tootes. Jälgige lisaks sellele kindlasti ka toote süsivesikute sisaldust.

       -Sööge rohkem liitsüsivesikuid sisaldavaid toiduaineid. Pruun riis, täisterapasta ja bataat on sobilikud asendused valgele riisile, valgele pastale ja kartulile. Samuti on puuviljades väga erinev suhkrute profiil. Eelistage neid, mis tagavad stabiilse ja pikemaajalise energia vabanemise.

       -Arvestage toitudes enese iseärasusi. Eelkõige oma kehatüüpi, veregruppi, argipäeva kava. Neid tegureid on veelgi.

       -Lähtuge üldtunnustatud meetoditest ja väljakujunenud praktikatest. Lühikese aja tagant mõne imedieedi läbimine ei garanteeri kestvaid tulemusi.
 

Tahame rõhutada, et need on vaid levinumad tähelepanekud meie endi praktikast ja soovitustest, mida propageerime ka oma toitumiskavades.

Vastame korra nädalas ka teie poolt esitatud küsimustele. Kui tunnete, et soovite meie ajudes sorida eelneva postituse teemal või esitada küsimusi millegi kohta, mis jäi postitusest välja, siis saatke oma küsimused meie poole teele aadressil mihkel@urbanfitness.ee või kirjutage küsimus 1182 Facebookipostituse kommentaaridesse. Vastame reedel!

Lisame veel näitliku toitumiskava, mille abil saate teha esimesed sammud tervislikuma toitumise suunas. Koguseid ei ole kavas välja toodud, küll aga õigeid makrotoitaineid sisaldavad toiduained ning kellaegade vahemikud, millal neid tarbida. Soovitame muuta selle kava personaalseks läbi õigete koguste ja individuaalsete iseärasustega arvestamise. Sellele kaasa aitamiseks on terve kampaania vältel meie toitumiskava hind teile 20% soodsam.

 

Näitlik toitumiskava:

Hommikusöök - 15-20 min pärast ärkamist

       -neljaviljapuder mee või moosiga

       -puuviljad

       -muna

       -mineraalvesi või mahl

Teine toidukord (kerge snäkk) - 2-3 tundi peale hommikusööki

       -puuvili

       -pähklid

       -kohupiim mee või moosiga

Lõunasöök - 2-3 tundi pärast eelmist toidukorda

       -liha (sobib nii kana-, sea- veise, kalkuni- kui lambaliha)

       -tatar, riis

       -juurviljad

       -Lõunaks sobivad väga hästi ka supid!

Õhtusöök - 2-3 tundi pärast lõunasööki

       -Nädalas 1-2 korda võiks süüa kala

       -Juustud

       -Juurviljad

       -Pähklid

       -Lihatooted (erinevad singid)

 

Tutvu meie kampaaniaga meie kampaanialehelt »

Järgmine postitus

Kommentaarid



Sul on võimalus sisestada esimene kommentaar!